- jambucachaca.cz
- Cachaca Jambu
Cachaca Jambu
Každý doušek cachaçy Jambu vás přenese do srdce Brazílie. Je to ideální volba pro ty, kteří touží po autentickém zážitku plném elektrizující chuti, energie a překvapení.

Elektrizující chuť Brazílie
Zažijte autentickou brazilskou cachaçu obohacenou o amazonské květy Jambu. Toto vzrušující spojení přináší elektrizující mravenčení na jazyku a rtech spolu s bohatou chutí cukrové třtiny. Jambu Cachaça je skvělou volbou pro milovníky neobvyklých zážitků a exotických drinků.
Namíchejte si jedinečný drink!
Překvapte své smysly a objevte nový rozměr koktejlů!
Cachaca Jambu
Jambu Cachaca RUM CZ/SK z destilerie Engenho je klasická bílá cachaça, která se vyrábí z čerstvé šťávy z cukrové třtiny, fermentuje se řízenou fermentací 24 hodin a destiluje se na historické koloně. Cachaça o síle 43% se poté infuzuje a louhuje sušenými květy Jambu po dobu patnácti dnů. Později se filtruje a přidává se velmi malé množství třtinového cukru pro sjednocení chuti.
Znecitlivující účinky
Na infuzi se používají květy rostliny Jambu (latinsky Acmella Oleracea). Ústa znecitlivující účinky této brazilské byliny připomínají sečuánský pepř. Chlupaté květy obsahují vysokou koncentraci sloučeniny zodpovědné za otupující účinky jambu: mastnou kyselinu zvanou Spilanthol, díky kterému se jambu používá také k léčebným účelům, (odtud jedna z mnoha anglických přezdívek: "toothache plant", rostlina na bolest zubů).
Domorodci používali jambu v kuchyních ve státě Pará (Amazonie), do známé polévky tacacá a také jako populární lék s anestetickými, afrodiziakálními, antioxidačními vlastnostmi, ale i jako bohatý zdroj vitamínu C.
Nezapomenutelný intenzivní a elektrizující zážitek
Nás ale zajímají hlavně účinky v Cachaça Jambu. Trvá několik vteřin, než se nakopne, a pak přijde intenzivní zážitek. Elektrizující pichlavost, přichází chlad a otupělost, intenzivní slinění. Je to stejná nesnesitelná, a přesto příjemná intenzita chilli papričky, až na to, že místo tepla je tu chladný, otupující pocit, který dlouho trvá, než odezní.

Fabio La Pietra, majitel oceňovaného koktejlového baru SubAstor v São Paulu: „Jambu mi otevřelo dveře k neuvěřitelné biologické rozmanitosti Brazílie, je to perfektní párty drink. Jambu je všechno. Je to pop, je to tradiční, je to gastronomie, ale je to hravá a zajímavá budoucnost cachaça".
Příběh Jambu a RUM CZ/SK
Brazílie a Cachaça, spojení kterému věnuji spoustu času, nádherná země a výborný národní destilát.

Na cestách po Brazílii, po destileriích a festivalech cachaca, jsem v lednu 2021, při objíždění destilerií v brazilských státech Paraná a Santa Catarina, zavítal i do oblasti Luiz Alvez, malého městečka, kde je v okruhu pár kilometrů více než desítka destilerií. A zde jsem, mezi spoustou jiných vzorků, v destilerii Flor de Cana (nezaměňovat s Flor de Caňa, Nicaragua), ochutnal něco, co mi vyrazilo dech.
V první chvíli jsem měl pocit, že jsem omylem vypil elektrolyt, tak silný vjem to byl.
Od té doby jsem se s Jambu setkal ještě několikrát, po celé Brazílii a já začal přemýšlet jak svůj zážitek přenést do Čech.
Martin Špryňar
Nejdříve jsem oslovil, samozřejmě marně, některé velkoobchody, zda nemají zájem dovézt a nalahvovat tuto zajímavou cachaça pro český trh.
O dva roky později, když mne navštívil při obchodní a propagační cestě po Evropě můj kamarád Leszek Wedzicha a majitel historické destilerie Engenho, Flavio Machado, jsme se dohodli, že mi pošlou soudek Jambu jejich produkce.
Vznik českého bottlera a první sud Jambu
Po předchozích zkušenostech jsem věděl, že nejlepší cestou jak něco dostat nekomerčně na náš trh, je nalahvovat si vše sám. Založil jsem firmu a oslovil několik blízkých kamarádů z rumové skupiny RUM CZ/SK a také kamaráda, majitele destilerie Raspenava, zda se nechtějí přidat a pouze pro zábavu začít vozit a hledat rumové rarity a za režii je dostat k členům skupiny, ale v případě Jambu i do širšího povědomí, do obchodů a barů.
A v roce 2024 se vše podařilo realizovat, vznikl bottler RUM CZ/SK s.r.o. ( Martin a Petra Špryňarovi, Miroslav Rydzi, Pavel Linhart, Roman Perko, Petr Šlápota a Miroslav Stříška) a z Brazílie k nám, přes Dánsko, sklady společnosti 1423 World Class Spirits a Joshua Singh, dorazil první sud Jambu do destilerie Raspenava.
V srpnu jsme uvedli na trh a představili na Rumové Léto Pardubice 2024 naši první společnou lahev:
Cachaca Jambu RUM CZ/SK 42%, destilováno v Brazílii (Engenho), lahvováno v České republice (Raspenava Distillery).
Protože nejde o komerční projekt, naším hlavním cílem je představit zajímavé rumy a cachaca za dostupné ceny, jdeme cestou co nejnižší režie. Lahve i zátky jsou základní, etiketu vytvořila Petra Špryňarová, Míra Rydzi v Destilerii Raspenava vše lahvuje za režii, propagaci a distribuci si zajišťujeme my všichni společnými silami.
Budeme rádi, když nám pomůžete dostat tuto brazilskou zajímavost do obecného povědomí, do barů a mezi lidi.

Destilérie Engenho
Destillerii zde založili roku 1889, jako další provoz na historické farmě na pěstování kávy založené roku 1840. Je to jedna z nejstarších farem v Brazílii, farma Morro Azul v Mococa, přímo na hranici mezi Sao Paulem a Minas Gerais, v nádherné, kopcovité krajině která je jako stvořená po pěstování kávy, ale i cukrové třtiny.

Raspenava Distillery
Raspenava Distillery je lihovar založený v roce 2021 v obci Raspenava, nacházející se v podhůří Jizerských hor.
Jejich hlavním cílem je výroba kvalitních ovocných destilátů a třtinových rumů v 100% přírodní kvalitě, bez použití umělých barviv, aromat a dochucovadel.
Jambu na Prague Bar Show
Moc děkujeme za skvělou atmosféru na Prague Bar Show. Bylo úžasné se s Vámi potkat!